Zdrowo i smacznie :)
onlyifyouwant
Pasta z bakłażanów - coś dla tych, którzy nie lubią bakłażanów* 1 duży bakłażan lub 2 małe
* sól i pieprz
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek (extra vergine)
* 2 ząbki czosnku
* cytryna
* kapary (niekoniecznie)
* pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle
* parmezan
Bakłażany dokładnie myjemy, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na blasze do miękkości w temperaturze 180 stopni. W zależności od wielkości warzywa trwa to od 30 do 50 minut. Upieczonego bakłażana kroimy na pół. Jeśli pestki okażą się duże i twarde, usuwamy je. Małe i delikatne można zostawić. Oddzielamy miąższ od skórki. Skórkę wyrzucamy, a miąższ przekładamy do miski. Całość przez moment miksujemy blenderem. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, oliwę, pieprz i sól do smaku i wszystko jeszcze raz rozdrabniamy.
Sos łączymy z makaronem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy kilkoma kaparami.
Smacznego
Muffiny śniadaniowe na lepszą przemianę materii
* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (jeśli zastąpimy ją mąką żytnią lub orkiszową, babeczki wyjdą równie pyszne)
* 5 łyżek miodu lub 1/2 szklanki brązowego cukru (jeśli jesteśmy na diecie, ciasto można posłodzić 15 drażetkami rozkruszonego słodzika)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1/2 aromatu śmietankowego (łagodzi ostry smak mąki razowej)
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek (zwykłej, nie extra vergine)
* 3/4 szklanki maślanki (warto poczytać etykiety i poszukać maślanki o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i węglowodanów)
* około 1 szklanki pokrojonych truskawek (można je zastąpić mrożonymi malinami, jagodami czy porzeczkami)
Do miski wsypujemy najpierw wszystkie suche składniki. Mąki oczywiście nie przesiewamy, bo to, co w niej najlepsze, czyli otręby, zostałoby nam na sitku. Dodajemy składniki mokre i wszystko niedbale łączymy. Na koniec wrzucamy owoce i bardzo delikatnie, by jak najmniej je rozgnieść, mieszamy całe ciasto. W formę do muffinów wkładamy papilotki - im bardziej kolorowe, tym milsze będą później nasze doznania smakowo-wzrokowe. Nakładamy masę, starając się jak najmniej pochlapać wszystko wokół. Nastawiamy piekarnik na ok. 200 stopni i pieczemy babeczki około 20-30 minut.
Smacznego
Płatki owsiane, czyli banalnie proste śniadanko
* płatki owsiane (np. górskie)
* bakalie (orzechy różnej maści i narodowości, rodzynki, suszone daktyle)
* suszone owoce (typu banan, morela, jabłko)
* mleko i/lub jogurt naturalny
Do miski lub głębszego talerza wysypujemy płatki owsiane. Ja biorę około 4/5 łyżek płatków. Dorzucamy posiekane orzechy (tak z garść), parę rodzynek, z 3 pochlastane daktyle i kilka rozkruszonych (lub pokrojonych) suszonych owoców. Zalewamy mlekiem lub jogurtem (albo trochę tego i tego) wedle uznania własnego
Jak komuś taka micha to za mało, można wziąć pół bułki z twarożkiem.
Smacznego
Czasami moje sniadanie wygląda tak:
100g platkow owsianych , zmiksowac w blenderze, dodac nieduży banan, szklanka wody niegazowanej , można dodać kakao, wszystko zmiksować.
Smacznego !
Piernikowe muffinki z fasoli
* 3 jajka
* puszka czerwonej fasoli
* 3 łyżki serka homogenizowanego
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżka ciemnego kakao
* 2-3 łyżki miodu (można użyć słodzika)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec
* garść rodzynek (niekoniecznie)
* garść orzechów włoskich
Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni
Smacznego
Mniam, mniam