Smaczne i zdrowe przepisy Kici
onlyifyouwant
Faszerowane papryczki:Na 2 osoby:
2 czerwone duże papryki
8 pieczarek
pół małej cukinii
1 cebula
1 pierś z kurczaka lub filet z uda
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki keczupu
przyprawy (ja odrobinę solę i pieprzę)
pieczarki, cebulkę i cukinię kroję w kosteczkę, wrzucam na suchą teflonowa patelnię, powinno szybko puścić soki, ewentualnie podlewam troszkę wodą.
Mięsko pokrojone w kosteczkę wrzucam do warzyw, gdy już będzie mokro na patelni. Całość dusze kilka minut,na koniec wrzucam kukurydzę i przyprawiam. Odstawiam z ognia. W zależności od tego jaka jest konsystencja (nie powinna być za rzadka), odlewam sok, dodaję keczup.
Paprykom odkrajam "czapeczki", wydrążam środki, napełniam farszem i do piekarnika na ok 30 minut.
Smacznego, polecam
Drobiowe pulpety
mielone mięso z kurczaka lub indyka
kilka pieczarek
cebulka lub por
papryka czerwona
ew. kawałeczek cukinii i marchewka
jajko
przyprawy
Drobno pokrojone warzywka (cukinię i marchew trę na tarce na grubych oczkach) mieszam z mięsem i jajkiem,przyprawiam i formuję kulki, na blachę lub żaroodporne naczynie zalewam szklanką bulionu i do piekarnika na jakieś 30-40 minut.
Smacznego
Pieczony dorsz w sosie pomidorowo-paprykowo-cebulowym
filet z dorsza
pół cytryny
papryka
cebulka
pomidor
pietruszka lub koperek
Rybę polewam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka minut.
paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę, w garnuszku z odrobiną wody chwilę duszę by puściło soki,przyprawiam.
Pomidora parzę i obieram ze skórki, kroję na cząstki i blenduję / można podusić widelcem. Robi się sos z pomidorka
Rybę kładę na folię aluminiową na blaszce, polewam cebulowo-paprykowym sosem z garnuszka i piekę około 20-30 minut, na talerzy polewam tym zmiksowanym pomidorem i obsypuję posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego
Kotlety mielone z ryby
filet z ryby (ja lubię dorsza lub solę)
jajko
cebulka
koperek
ciemny chleb-2 kromki lub 2 łyzki kaszy mannej
odrobina mleka do namoczenia chleba
przyprawy
Surową rybę w miarę możliwości przebrać z ości i drobno pokroić
chleb namoczyć w gorącym mleku i odcisnąć, wymieszac z rybą ( w przypadku kaszy zamiast chleba, kaszę dodac po prostu do ryby), dodać jajko i posiekaną cebulkę i koperek,przyprawić.
Uformować kulki lub podłużne walce, (jeśli jest za rzadkie dodac jeszcze kaszy lub odciśniętego chleba) obtoczyć w jajku i piec na folii aluminiowej w piekarniku ok 30 minut.
Smacznego
Kasza z warzywami - coś dla wegetarianów
Kasza jęczmienna lub gryczana jak kto woli
mała cukinia
mała papryka
kilka pieczarek
mała marchewka
przyprawy
Do tego obiadu skłoniło mnie to że była już 18.00 a chciałam zjesc ciepły i lekki posiłek, zrobić coś szybko ale zdrowego dla 1 osoby, no i miałam z poprzedniego dnia ugotowaną kaszę.
Cukinię (daję ze skórką) i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki, marchewkę na tarce na grubych oczkach, wszystko w garnuszku na odrobinie wody poddusić, puści soki i dusi sie kilka minut w sosie własnym. przyprawić (uważam ze nawet nie trzeba bo te warzywa są bardzo aromatyczne).
Dusiło się wszystko dosłownie 5-7 minut (lubię takie jędrne półtwarde warzywa), tymi warzywami polałam kaszę na talerzu (nawet jej nie podgrzewałam bo zagrzała się od wywaru i warzyw). Zaszalałam i dla rozpusty na wierzch polałam sobie 2 łyżki jogurtu naturalnego i łyżkę keczupu, i opruszyłam posiekanym porem
Smakowało? Wylizałam talerz
Oszukany bigos
To stosuję na taki wilczy głód gdy naprawdę chce się jeść i domaga się i żołądek i psychika
1 kapusta
pół kg pieczarek
cebula
czerwona papryka mielona
opcjonalnie pierś kurczaka lub inne chude mięso (ale bez mięsa też da się najeść)
Wszystko kroję i po prostu gotuję, najpierw około godziny kapustę (+ mięso), pod koniec wrzucam pieczarki i cebulkę i przyprawiam, i jem, na smak dodaję jeszcze na talerzu troszkę jogurtu naturalnego, robi się delikatniejsze i troszkę śmietankowe Można wypełnić żołądek a kalorii jednak niewiele.
na 2 osoby:
składniki na placki:
3 łyżki otrębów (ja miałam mieszane, 4 zboża, pszenno-owsiano-żytnio-gryczane, ale myśle ze każde sięnadadzą)
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 jajka
3 łyżki białego chudego twarożku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
koperek np suszony
sól pieprz ziołowy
Na farsz: mięso mielone(miałam dorbiowe) ok 250 g
10 pieczarek
1 duża cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
na surówkę do tego dania:
2 pomidory
3 łyżki kukurydzy
kilka liści sałaty np lodowej
mały jogurt naturalny
zielenina np koperek lub pietrucha
Mięso poddusić bez tłuszczu na patelni na odrobinie wody, gdy już nie będzie surowe dodać pieczarki pokrojone w plastry i cebulkę w kostkę, dusić dalej kilka minut, podlewając wodą jeśli odparowuje. przyprawić wg uznania. gdy będzie gotowe odsączyć wodę, bo nie może być zbyt rzadkie. przełożyć do miseczki o dodać koncentrat.
Zrobić surówkę - podrzeć sałatę, pokroić pomidorki (ja w ósemki kroję), dodać kukurydzę, zalać jogurtem i przyprawić.
Na placuszki: połączyć wszystkie składniki, ja nie miksowałam tylko normalnie łyżką wymieszałam, powinno wyjść ciasto o konsystencji troszkę gęstszej niż na naleśniki. Z ilości ciasta jaka nam wyjdzie powinno starczyć na 2 placki, wielkości "małego talerza". Smażyłam placki na patelni na 1 łyżeczce oliwy z oliwek, przy wykładaniu na patelnie trzeba uważać bo ciasto jest kleiste, rozsmarować łyżką na patelni i poczekać aż się zrumieni, powrócić na drugą stronię, 2-3 min i gotowe, odsączałam na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
Na talerzu na placuszek wyłożyć farsz, jeść z surówką, smacznego!
Nam bardzo smakowało, baaaaaaaaaaaaaardzo sycące! A maż choć nie musi chudnąć, też zjadł ze smakiem
Obiadek z dnia dzisiejszego, na 2 osoby:
Ryż z warzywami i krewetkami
250 g mrożonych krewetek koktajlowych
1 czerwona papryka
1 cebula
1 brokuł
pół puszki kukurydzy
świeży koperek
100 g brązowego ryżu
Ryż i brokuły gotujemy na pół miękko (gotowałam w 1 garnuszku razem)
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni na odrobinie wody (bez tłuszczu robiłam). Przyprawić ulubionymi ziołami.
Krewetki w międzyczasie sparzyć na sitku. Ja posypałam je solą czosnkową by zniwelować zapach krewetkowy, którego nie lubię. Czosnek fajnie sie do tego nadaje ale akurat nie miałam wiec ratowałam się solą czosnkową, wyszło ok.
Po kilku minutach gdy papryka i cebula zmięknie, dodać kukurydzę i właśnie ugotowane brokuły i sparzone krewetki, chwilę jeszcze dusić.
Podawać na brązowym ryżu, posypane świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego
hey Kicia, super przepisy. Próbowałem kiedyś takich papryk i są przepyszne!
keep posting:)
Fajne przepisy.. Pewnie niedługo z któregoś skorzystam...
Pozdrawiam
Rewelacja! Wydają się na tyle nieskomplikowane, że nawet ja-kuchenne antytalencie nic nie zepsuję;D Dzięki:)
super, wielkie dzięki, na pewno coś wypróbuje
aż zgłodniałam
A ja polecam stary przepis jeszcze z dzieciństwa: startą marchew z jabłkiem. Można pokropić trochę sokiem z cytryny. Oczywiście bez cukru.
Aż muszę tych wszystkich przepisów spróbować, bo wydają się smaczne a ostatnimi czasy nie mam pomysłów na obiad
Spróbuję przepis z krewetkami - muszę przyznać, że jeszcze nigdy ich nie jadłam a ten sposób wygląda na smaczny i zdrowy.
Super przepisy:)
Bardzo fajne przepisy na pewno je wypróbuje zwłaszcza z krewetkami faszerowane papryki i drobiowe pulpety już się zrobiłam głodna od czytania