Zakręcone roladki - dietetyczno-wegetariański przepis
onlyifyouwant
Składniki: ciasto na naleśniki (2 szklanki mąki pszennej lub razowej; 2 szklanki wody; łyżka oleju; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki cukru brązowego), pasta z grochu (1 szklanka namoczonego i ugotowanego grochu lub puszka cieciorki konserwowej; sól; pieprz ziołowy; papryka słodka; 1 łyżka koncentratu pomidorowego)Przygotowanie: Przygotować ciasto – wymieszać wszystkie składniki, tak aby uzyskać konsystencje ciasta na naleśniki (ciasto powinno lać się ciągłym cienkim strumykiem z przechylonej łyżki), a następni usmażyć na rozgrzanej patelni na w miarę cienkie naleśniki.
Ugotowany groch lub cieciorkę zmiksować z koncentratem na gładką, dość jędrną pastę. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką do smaku. Następnie masę rozsmarować na 1-2 mm na naleśnikach i ścisło zwinąć placek. Zwinięte w ruloniki naleśniki odstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu pociąć w poprzek rulonu na około 1 cm. Talarki przybić wykałaczkami i ułożyć na półmisku.
Wiem, ze nie kazdy przepada za bezmięsnymi potrawami, ale polecam spróbować - wyglądają i smakują cudownie!
Hmmm chętnie wypróbowałabym ten przepis, chociaż raczej zastąpię groch kukurydzą - mam nadzieję, że też wyjdzie - grochu i cieciorki niestety bardzo nie lubię.
A ja uwielbiam cieciorkę. Robiłam kiedyś podobne roladki ale z tortilli.
Każdy ma inny smak i to co dla jednego jest dobre dla drugiego niekoniecznie. A na marginesie mówiąc jutro zabieram się za te roladki.
I jak wyszły? Ja jeszcze nadmienię, że do ciasta naleśnikowego nie powinno się dawać cukru, sól wystarczy.
Przepis wygląda na prosty i smaczny:) Chociaż jestem typowym mięsożercą, to chyba zmierzę się z tymi roladkami niedługo.
Ciekawy przepis, na pewno niedługo wypróbuje
I jak wyszły? Ja jeszcze nadmienię, że do ciasta naleśnikowego nie powinno się dawać cukru, sól wystarczy.
Zrobiłam, wyszły smacznie. Tylko jak wcześniej wspominałam - dodałam kukurydzy .
O bardzo fajny przepis muszę go wypróbować też jestem mięsiarą, ale warto spróbować czegoś nowego