ďťż

Torf z pod pieczarek

onlyifyouwant

Mam pytanie czy torf z pod pieczarek nadaje się do brykietowania i palenia?


Brykietuje się jak szalony: rewelacja, wydajności ekstremalne.
Problem pojawia się w piecu: wysoka zawartość minerałów sprawia, że ten brykiet się nie pali tylko rozgrzewa, efektem jest gorący kamień, który utrzymuje ciepło w piecu.
Najlepiej wrzucać jeden taki brykiet na 8 trocinowych.
torf z pod pieczarek ?
co mi się wydaje, że "wyeksploatowanej grzybni pieczarkowej" bliżej do słomy niż do torfu - ale mogę się mylić,

testy brykietowania robiliśmy z 2 lata temu , i wnioski były takie
- zbyt wilgotne na wejściu - potrzebna suszarnia
- brykiet o bardzo małej kaloryczności - klient zrobił testy w elektrowni - i ten warunek przekreślił opłacalność produkcji

ale może teraz się coś zmieniło
To podłoże różni się w zależności od producenta, główne składniki to słoma i koński nawóz, niektórzy jeszcze kompost i inne cuda do tego dodają.

Kaloryczność tak czy inaczej jest żadna i można próbować ewentualnie stosowanie brykietu na miejscu, żeby ograniczyć koszty utylizacji i węgla do ogrzewania hodowli.


Chyba tak, nie jestem jednak pewien w 100%
Copyright (c) 2009 onlyifyouwant | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.