przetwory z cukini
onlyifyouwant
Adzika- - 3 kg papryki czerwonej
- 20-30 dkg papryki ostrej
- 1/2 litra oleju
- 1/2 kg cukru
- 60 dkg koncentratu pomidorowego / 3 x 20 dkg/
- 6 liści laurowych
- 8 dkg soli / 8 łyżeczek /
- 6 średnich główek czosnku
- 1 1/2 szklanki octu 10%
Paprykę oczyścić , umyć, zemleć w maszynce do mięsa / obydwie /
dodać cukier, olej i razem gotować 15 min.
Dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, ocet i zmiażdżony czosnek/ można przekręcić przez maszynkę/.
Zagotować, nałożyć do słoików/ gorące/ , pasteryzować 15 min.
Może być do mięsa, i nie tylko ..........
Smacznego! dnia Pon 19:36, 29 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
Dżem z cukinii
- - 2,5 kg cukinii wydrążonej z pestek
- 1/2 kg cukru
- 2 galaretki / pomarańczowa i morelowa /
- 1/2 olejku pomarańczowego
- 2 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Cukinię pokroić w kostkę , cukinię pokrojoną
zasypać cukrem i zostawić na dobę.
Smażyć do momentu aż cukinia będzie miękka. Zestawić z ognia dodać 2 galaretki , olejek i kwasek.
Dobrze rozmieszać i gorącym dżemem napełniać słoiki.
Smacznego !!!
Sos do mięsa z cukinii
- - 3 średnie cukinie
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego / 200g /
- 8 cebul
- 2 łyżki soli
- Zalewa
- - 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 6 listków laurowych
Zalewę zagotować
Cukinię wydrążyć z pestek , pokroić w kostkę, zasypać na 2 godz solą
Cebulę pokroić w piórka- troszkę posolić i zostawić na 2 godz.
Odlać sok
Do zalewy dodać cukinię i cebulę - gotować 10 min
Dalej dodać koncentrat pomidorowy - gotować 10 min
Nakładać do słoików i pasteryzować 15 min.
Smacznego!