ďťż

Chleb pszenny razowy

onlyifyouwant

Składniki:

mąka pszenna gdańskie młyny typ 1850: 1000 g 3270 kcal 119 b 23 t 592 w
morele suszone: 120 g 340,8 kcal 6,48 b 1,44 t 86,64 w
drożdże: 28 g 25,76 kcal 3,16 b 0,56 t 4,06 w
cukier biały: 40 g 162 kcal 0 b 0 t 39,92 w

Wartości chleba po upieczeniu (w 100g) : 227,9 kcal 7,72 b 1,5 t 43.36 w

Wartości produktu w 100 g są wartościami obliczonymi jednorazowo, dlatego trzeba je przyjmować jako przybliżone.

Najpierw mieszamy mąkę z morelami i cukrem dolewając ok. 800 g wody. Po wymieszaniu dolewamy rozpuszczone drożdże. Przykrywamy ścierką i odstawiamy ciasto na ok. 30 - 40 min. Następnie smarujemy formę olejem, umieszczamy w niej chleb i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po godzinie wyciągamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy na jakiś czas (1 do kilku godzin).

Smacznego


Z chęcią wypróbuję przepis - co prawda rzadko robię swój własny chleb, ale z przyjemnością wypróbuję nowy sposób.
Ja nigdy nie robiłam własnego chleba, więc tym bardziej wypróbuję. Mam nadzieję, że wyjdzie.

Ja nigdy nie robiłam własnego chleba, więc tym bardziej wypróbuję. Mam nadzieję, że wyjdzie.

W zasadzie zrobienie własnego chlebka to żadna większa filozofia, wystarczy trzymanie się ściśle przepisu.


Przepis nie jest trudny, także z chęcią go spróbuję A przy tym zdrowy. Taki wypiek z powodzeniem może zastąpić sklepowy chleb.

www.ros-sweet.pl
Kiedyś robiłam podobny chleb i ładnie mi wyrósł
Copyright (c) 2009 onlyifyouwant | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.