Chleb bez m±ki
onlyifyouwant
Niedawno odkryłam w sklepie na osiedlu chlebek, który składa się z samych ziaren, bez dodatku m±ki. Nie ma tam również drożdży, spulchniaczy itp. Kupiłam i jest pyszny. Nazywa się Czystoziarnisty i z tego, co zauważyłam wypiekaj± go różne piekarnie. Bochenek jest nieduży, ale bardzo syc±cy. Jedna kromka jest bardziej odżywcza niż 2 zwykłe. Bogactwo błonnika i witamin. Dla mnie odkrycie fenomenalne, szczególnie na szybkie ¶niadania.Od czasu do czasu sama sobie piekę chleb i robiłam też takie bez m±ki. Moim zdaniem domowe wypieki s± o wiele lepsze i zdrowsze .
Tylko trzeba mieć na nie czas i... umiejętno¶ci. Ja kupuję z m±ki razowej, więc jako¶ się rozgrzeszam.
Oj i czas się zawsze znajdzie i przy dobrym przepisie umiejętno¶ci nie s± aż tak ważne.
Prosty, a przy tym smaczny i zdrowy. Do wyrobu będziecie potrzebować: po 50-150 g: słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, orzechów laskowych i gar¶ć płatków orkiszowych. Aby cało¶ć przybrała spójn± formę należy dodać: 40 ml oliwy, 1/3 szklanki wody, 1,5 łyżeczki soli i 4 jajka. Cało¶ć wystarczy wymieszać, a następnie przełożyć do niewielkiej keksówki. Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.
www.ros-sweet.pl
Bardzo fajny chlebek muszę spróbować upiec
Zdecydowanie zdrowiej jest upiec chleb samemu, ponieważ wiemy co dodajemy. Taki kupny chleb jest często oszukany bo np. jest barwiony karmelem, zwiera również spulchniacze, konserwanty, polepszacze smaku.
znam chleb CZYSTOZIARNISTY i jest on pyszny!!! uwielbiam, ale jest drogi i nie mogę go kupować tak często jakbym chciała... poza gotowym czystoziarnistym kupiłam też kilka razy ten sam czystoziarnisty w bierdonce ale do samodzielnego wypieku. S± tam ziarna - trzeba dodać tylko kilka inncyh ziaren lub suszonych owoców i można piec. I ta opcja tego chleba bardziej mi się podobała bo czułam, że sama upiekłam !
a te robione, ale na zakwasie..
Nie wiedziałam, że w Biedronce jest chleb do samodzielnego wypieku. Z chęci± spróbowałabym go zrobić.
nooo spoko jest ten chleb ale nie tylko w biedronce można go spotkać. Ja się często na niego napotykam - mówię o tym "czystoziarnistym" - taka nazwa chleba. Ten gotowy "czystoziarnisty" to widzę nawet w niektórych piekarniach