ďťż

przetwory z cukini

onlyifyouwant

Adzika

    - 3 kg papryki czerwonej
    - 20-30 dkg papryki ostrej
    - 1/2 litra oleju
    - 1/2 kg cukru
    - 60 dkg koncentratu pomidorowego / 3 x 20 dkg/
    - 6 liści laurowych
    - 8 dkg soli / 8 łyżeczek /
    - 6 średnich główek czosnku
    - 1 1/2 szklanki octu 10%


Paprykę oczyścić , umyć, zemleć w maszynce do mięsa / obydwie /
dodać cukier, olej i razem gotować 15 min.

Dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, ocet i zmiażdżony czosnek/ można przekręcić przez maszynkę/.
Zagotować, nałożyć do słoików/ gorące/ , pasteryzować 15 min.
Może być do mięsa, i nie tylko ..........

Smacznego! dnia Pon 19:36, 29 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz


Dżem z cukinii

    - 2,5 kg cukinii wydrążonej z pestek
    - 1/2 kg cukru
    - 2 galaretki / pomarańczowa i morelowa /
    - 1/2 olejku pomarańczowego
    - 2 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego


Cukinię pokroić w kostkę , cukinię pokrojoną
zasypać cukrem i zostawić na dobę.
Smażyć do momentu aż cukinia będzie miękka. Zestawić z ognia dodać 2 galaretki , olejek i kwasek.
Dobrze rozmieszać i gorącym dżemem napełniać słoiki.

Smacznego !!!

Sos do mięsa z cukinii

    - 3 średnie cukinie
    - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego / 200g /
    - 8 cebul
    - 2 łyżki soli

    Zalewa

    - 1/2 szklanki oleju
    - 1/2 szklanki octu 10%
    - 3/4 szklanki cukru
    - 10 ziaren ziela angielskiego
    - 10 ziaren pieprzu czarnego
    - 6 listków laurowych

Zalewę zagotować

Cukinię wydrążyć z pestek , pokroić w kostkę, zasypać na 2 godz solą
Cebulę pokroić w piórka- troszkę posolić i zostawić na 2 godz.
Odlać sok

Do zalewy dodać cukinię i cebulę - gotować 10 min
Dalej dodać koncentrat pomidorowy - gotować 10 min
Nakładać do słoików i pasteryzować 15 min.

Smacznego!
Copyright (c) 2009 onlyifyouwant | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.