ďťż

Potrawy regionalne na Święta Bożego Narodzenia

onlyifyouwant

Mam propozycję:
Może tak każdy podpowie potrawy regionalne na okres SwiĄt Bożego Narodzenia

na początek mały filmik
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/kuchnia-z-okrasa/wideo/pirog-bilgorajski/239163

Dodam że w moim regionie, zie może zabraknąć takiego pieroga na żadne święta. dnia Sob 14:05, 23 Lis 2013, w całości zmieniany 2 razy


KUTIA!!
Kutia jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Dolnym Śląsku i Śląsku Opolskim, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.
Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej.
Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków. W wielu przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę do polania. Współcześnie używa się też składników, które niegdyś nie były tak popularne i dostępne, takich jak kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej czy migdały.
U mnie przyrządzana jest i na katolicką i na prawosławną Wigilię. Tyle, że jedna babcia dodaje do niej kaszę perłową, albo z niej rezygnuje, a druga pęczak Od siebie mogę jeszcze dodać, że kutię uwielbiam, zresztą: kutia jest słodka, ja jestem łasuch... po prostu idealnie do siebie pasujemy


OOo, noo. Pyszna jest kutia. Hmm, a myślałam, że w całej Polsce jest znana, czy tylko u nas? Wg zasad, które znam kutia powinna być zrobiona z pęczaku.
A w Pyrlandii zamiast kutii na wigilijny stół podaje się tzw. makiełki, czyli kluski z makiem. Zamiast ziaren pszenicy czy pęczaku są kluski, czyli makaron (najlepiej przygotowany samodzielnie) a reszta tak jak w kutii, czyli mak, bakalie, miód.
Nawet ja, wrodzony antytalent kulinarny, raz w roku robię sama makaron, bo nie ma wigilii bez klusek z makiem

PS. Zjawo, masz rację z tym pierogiem. Jadłam go, gdy spędzałam święta w Twoich stronach, ale sama nigdy nie robiłam. dnia Wto 7:00, 10 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz


Zastanawiam się nad kulebiakiem. Jest to także potrawa kresowa. To taki rodzaj pieczonego dużego pieroga, albo takiej rolady jak makowiec. Farsz to kapusta z grzybami. Może być też farsz rybny. Niektórzy spierają się jednak, czy to bardziej potrawa Wigilijna, czy Wielkanocna. Mnie osobiście opowiedziała o kulebiaku babcia.
Tu kulebiak przed pieczeniem.

Copyright (c) 2009 onlyifyouwant | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.